KO JE PRIVREMENI PREDSEDNIK IRANA? Bio je potpredsednik, a povezuju ga sa JEDNIM VELIKIM MOĆNIKOM
Ebrahim Raisi, Foto: Printscreen/Youtube/CNN

BIOGRAFIJA

KO JE PRIVREMENI PREDSEDNIK IRANA? Bio je potpredsednik, a povezuju ga sa JEDNIM VELIKIM MOĆNIKOM

Mohamed Mohber kao prvi potpredsednik Irana postao je privremeni predsednik posle pogibije Ebrahima Raisija

Objavljeno:

Mohamed Mohber kao prvi potpredsednik Irana postao je privremeni predsednik posle pogibije Ebrahima Raisija u padu helikoptera. Mohber je deo tročlanog saveta, zajedno sa predsednikom parlamenta i šefom pravosuđa, koji će organizovati nove predsedničke izbore u roku od 50 dana od smrti predsednika.

Mohber se, kao i Raisi, smatra bliskim vrhovnom iranskom vođi Aliju Hamneiju, koji ima poslednju reč u svim državnim pitanjima. Mohber je postao prvi potpredsednik 2021. godine kada je Raisi izabran za predsednika.

Mohber je bio deo tima iranskih zvaničnika koji su posetili Moskvu u oktobru prošle godine kada je dogovoreno da Iran ruskoj vojsci isporuči rakete zemlja-zemlja i više dronova.

Pored njega u iranskoj delegaciji bila su i dva visoka zvaničnika iz iranske Revolucionarne garde i zvaničnika Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost.

Mohamed Mohber
Mohamed Mohberfoto: EPA-EFE/Iranian presidnetial office handout HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Mohber je ranije bio na čelu Setada, investicionog fonda povezanog sa vrhovnim vođom.

Evropska unija je 2010. uključila Mohbera na listu pojedinaca koje je sankcionisala zbog navodne umešanosti u "aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila". Dve godine kasnije skinut je sa liste.

Ministarstvo finansija SAD je 2013. dodalo Setad i 37 kompanija koje je nadgledala, na listu sankcionisanih subjekata.

Setad ili Štab za izvršenje imama, osnovan je po naredbi koju je izdao osnivač Islamske Republike, Hamneijev prethodnik, ajatolah Homeini preko koga je upravljao imovinom koja je navodno napuštena u haotičnim godinama posle Islamske revolucije 1979. godine.

Većina prihoda od prodaje te imovine je, kako je tvrđeno, išla je u dobrotvorne svrhe.

Bonus video:

05:55

IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU

(Espreso/RTS/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.